Theorie en praktijk

Als je al diverse lessen hebt gehad (ongeveer 3/4 van je opleiding), dan kun je kiezen voor een proefexamen c.q. tussentijdse toets. Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de TTT hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. De toets is een rijtest die bijna gelijk is aan het echte examen. Je eigen instructeur rijdt ook mee. De examinator geeft je na afloop advies over de onderdelen waaraan je nog moet werken.
Je moet tijdens de TTT twee bijzondere manoeuvres uitvoeren. Als deze twee voldoende zijn heb je vrijstelling verdiend voor alle bijzondere manoeuvres voor het eerstkomende examen.

Het praktijkexamen

Het praktijkexamen wordt afgenomen in en om Hoorn of in Den Helder. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers.

In het vernieuwde rijexamen rijd je een gedeelte van het examen zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Het doel van die rit is dan niet dat je per se op de gevraagde locatie aankomt, maar dat je laat zien dat je zelfstandig en veilig aan het verkeer kunt deelnemen d.m.v. navigatie.

Het theorie-examen

Om je rijbewijs te kunnen halen zal je, voorafgaand aan het praktijkexamen, een theorie-examen moeten behalen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Het is het beste om het theorie-examen zo snel mogelijk, voor het begin van je rijopleiding, te plannen.

Zorg dat je goed voorbereid bent op het theorie-examen. Dat kan tegenwoordig prima via zelfstudie. Je kunt een theoriepakket bij mij kopen.